Pinterest

Triathlon tutuksi

Triathlon on supernaisten ja -miesten laji. Kuten vierasperäinen nimi antaa vihjeitä, se koostuu kolmesta peräkkäisestä eri lajista: uinnista, pyöräilystä ja juoksusta.

Triathlonin täysmatka eli tuttavallisemmin Ironman-matka kostuu 3,8 km uinnista, 180 kilometrin pyöräilystä ja maratonjuoksusta. Lajin voi toki suorittaa eri mittaisina kokonaisuuksina järjestäjästä ja tavoitteista riippuen. Esimerkiksi Olympialaisissa triathlon on pituudeltaan vain neljännes täysmatkasta.

Triathlon syntyi Kaliforniassa 1970-luvun alkupuolella. Kilpailumatkat olivat silloin huomattavasti lyhyempiä eikä niitä oltu edes määritelty kovin tarkasti. Tiettävästi ensimmäinen San Diego Track Clubin järjestämä kisa koostui 10 kilometrin juoksusta, 8 kilometrin pyöräilystä ja 500 metrin uinnista.

Ironman-ilmiö nosti 1980-luvun mittaan triathlonin huomioarvoa ja sitä myöden myös suosiota. Käsittämättömät matkat eli nykyiset täysmatkat, tuntuivat aluksi suorastaan epäinhimillisiltä. Jo maraton-juoksu itsessään on jo melkoinen suoritus!

Triathlon kasvattaa kuitenkin tasaisesti suosiotaan. Myös Suomessa. Yksi syy sille on tietenkin omien rajojen testaaminen ja reippaan tavoitteen asettaminen. Triathlonia on myös helpompi lähestyä, kun oivaltaa, ettei heti tarvitse osallistua Ironman-kisaan. Perusmatkan (joka on myös Olympiamatka) mitat ovat: 1,5 kilometriä uintia, 40 kilometriä pyöräilyä ja kymmenen kilometriä juoksua.