Pinterest

Vauhtiin maantiepyörällä

Oletko kokenut maantiepyörän vauhdin? Jos olet, niin tiedät mistä puhutaan.

Ellet vielä ole, niin varaudu muuttamaan käsityksiäsi vauhdin tunteesta!

Maantiepyöräily on polkupyöräilyä, mutta hyvin nopeasti kokonainen elämäntapa ja –asenne. Maantiepyöräily yhdistetään kilpapyöräilyyn, mutta yhtä hyvin se on mainio liikunnan muoto tai vauhdikas tapa matkustaa. Maantiepyöräilyyn liittyy myös paljon tunnetta, historiaa ja tietotaitoa.

Ensimmäiset maantiepyöräilyn kilpailut järjestettiin vuonna 1868 ja viralliset maailmanmestaruuskisat 1893. Olympialaji maantiepyöräily on ollut vuodesta 1896 eli ensimmäisistä Ateenan olympialaisista asti.

Maantiepyöräily ja alan kilpailut kasvattavat suosiotaan myös Suomessa. Lajin profiili nousee ja itse maantiepyörä herättää kiinnostusta ja jopa kunnioitusta. Vaihtoehtoja on monia, mutta kaksi tärkeintä tekijää maantiepyörissä ovat oikea koko ja oikea fiilis.

Maantiepyörän koot ilmoitetaan senttimetreissä (asteikolla 48-61). Kokonumero kertoo pääsääntöisesti satulaputken pituuden keskiöstä pyörän vaakaputkeen tai vaihtoehtoisesti satulatolpan alkuun. Sopivin pyöräkoko löytyy kokeilemalla ja tunnistamalla aluksi omat vartalon mitat ja mittasuhteet. Käsien tai selän pituudella on merkitystä kokoa valittaessa.

Pyörää ja kokoa valitessa kannattaa myös miettiä oma käyttötarkoitus: olenko aloittelija vai kilpailija, käytänkö maantiepyörääni lenkeillä vai jopa työmatkoilla? Jos käyttötarkoitus on monipuolinen, kannattaa valita hieman pystympi eli rennompi geometria. Kun hankit ensimmäisen maantiepyöräsi, kysy kauppiaaltasi neuvoja ja vinkkejä.

Ja sitten se toinen: fiilis.

Crescent, Världsmästarcykeln, on legenda, jolla on oma paikkansa maantiepyöräilyn historiassa. Sen tyylikkyys ja laatu antavat takuun miellyttävistä ja vauhdikkaista hetkistä mutkaisilla maanteillä.