Työmatkapyöräily

  • Välj kategori
  • Pyöräily
  • Sähköpyöräily

Sähköpyörän edut

Haluaisit ehkä ajaa työmatkasi hikoilematta tai kaipaat vetoapua raskaimpiin mäkiin? Ajaessasi Crescentin sähköpyörällä saavutat lukuisia etuja.

Lue lisää

Julkaistu:

14.12.2017 12.10

Työmatkalle polkupyörällä

Työmatkapyöräily on hauskaa ja hyödyllistä. Ainakin ajatus siitä näin keväällä tuntuu houkuttelevalta. Yhdistyväthän siinä hyöty, liikunta ja huvi.

Järkisyitä joutuu tosin puoliväkisin kaivamaan esiin, jos sää sattuu olemaan hieman tuulinen, sateinen tai kylmä. Niistäkin selviää kunnon pyöräilyvarusteilla.

Käytännön asiat on myös hyvä selvittää: onko määränpäässä tarjolla suihku, missä vaihdan vaatteet, mihin parkkeeraan pyörän, ja voinko hoitaa pyörän kanssa päivän muut menot… Näiden kysymysten jälkeen työmatkapyöräily onkin sitten pääasiassa kivaa, ympäristöystävällistä ja terveellistä.

Istumistyöstä ja sen vaarallisuudesta on nyt puhuttu viimeisen vuoden verran. Sen vastapainoksi fillarointi töihin ja sieltä pois olisi mitä parhainta vastapainoa. Työmatkapyöräily sopii myös aloittelijoille ja ennestään liikkumattomille. Kävellen moni työmatka olisi liian pitkä tai aikaa vievä, mutta kevyestikin pyöräillen se taittuu kohtuullisessa ajassa. Alle 10 kilometrin työmatkat eivät vielä aiheuta kohtuuttomia ponnistuksia, mutta 15-20 kilometrin ja pidemmät työmatkat suuntaansa vaativat jo hieman suunnittelua vaatetuksesta alkaen.

Ohessa muutama käytännön vinkki työmatkapyöräilijälle:

Työmatkapyörän valinta

Aloita työmatkapyöräily valitsemalla itsellesi sopiva pyörä. Jos haluat kohottaa kuntoa ja hyödyntää työmatkasi liikunnallisesti, on valintasi vauhdikkaaseen ajoon tarkoitettu Hybridi-pyörä. Rauhallisemmin työmatkansa taittava valitsee työmatkapyöränsä City- mallistosta. Sähköavusteinen polkupyörä on kuin syntynyt työmatkoja varten. 

 

Sähköavusteisia pyöriä Crescentin mallistossa on useita eri vaihtoehtoja.

Tarvikkeet ja varusteet

Varusteet ja tarkoituksenmukaiset tarvikkeet kruunaavat kokonaisuuden. Polkupyöriin on saatavilla varusteita esimerkiksi tavarankuljetusta silmälläpitäen. Eikä pidä unohtaa omia varusteita eli oikeanlaista pyöräilijän vaatetusta. Pyöräilyyn parhaiten sopivat vaatteet eivät lepata tuulessa, ne hengittävät, mutta suojaavat myös kosteudelta ja jopa sateelta. Kannattaa myös kiinnittää huomioita kenkiin. Lukkopolkimet ovat oma juttunsa, mutta myös työmatkapyöräilijän tulee valita kengät, joilla polkeminen on helppoa. Työmatkapyöräilijällä on myös varavaatteet tai vaihtovaatteet. Hiemankin sporttisempi lenkki hikoiluttaa ja suihkun jälkeen on miellyttävää laittaa kuivat vaatteet ylle.

Reitti

Tuttu työmatka voi pyörän selässä noudattaa ennalta tuntemattomia reittejä ja tarjota aivan uusia maisemia. Pyörätiet ja polut voivat hyvässä lykyssä lyhentää matkaa useilla kilometreillä. Tärkeintä on tehdä työmatkapyöräilystä mukavaa ja valita sellainen reitti, jonka jaksaa ajaa. Pitää kuitenkin muistaa, että lyhyin reitti ei välttämättä ole mieluisin. Kannattaa siis tutkia karttoja ja googlen reittiohjelmia tai yksinkertaisesti kokeilla käytännössä eri reittivaihtoehtoja. Omin mielireitti kyllä muotoutuu yllättävän pian, ja sitäkin on välillä hyvä vaihtaa ja muunnella.

Vauhti

Liikuntaa ja urheilusuoritusta hakeva työmatkapyöräilijä pitää tietenkin vauhdista. Varaudu siis suihkuun ja tovin kestävään palautumisaikaan. Jos ajoitat pyöräilysi suoraan palaveriin, niin mukauta vauhti sen mukaan: jos ajaminen tuntuu raskaalta, päädyt palaveriin todennäköisesti puuskuttava ja hikisenä. Töistä palatessa voi vauhtia sitten olla rauhallisemmallakin pyöräilijällä enemmän. Samalla saat muuta ajateltavaa ja työpäivän paineet purettua.

Pyörän säilytys

Vaikka pyörä on suunniteltu kestämään ulkoilmaa, on se silti hyvä säilyttää kuivassa tilassa mahdollisuuksien mukaan. Selvitä työpaikkasi pyöränsäilytysmahdollisuudet. Lukittu tila pitää pyöräsi tyytyväisenä ja mielesi rauhallisena työpäivän ajan.

Polkupyöriä ikävä kyllä varastetaan paljon. Kaupunkiolosuhteissa se on valitettavan yleistä ja siksi pyörän turvallinen säilytys ja lukitseminen pitävät juuri alkaneen työmatkapyöräilysi ja innon paremmin liekeissä. Jos joudut jättämään pyöräsi ulos, kadulle tai muuhun vartioimattomaan paikkaan, kannattaa pyörä lukita kiinni telineeseen, kaiteeseen tai muuhun kiinteään. Pelkkä lukittu pyörä on varkaalle helpompi tapaus.

Nautinnollista työmatkaa pyöräillen!  

Julkaistu:

21.10.2022 15.05

Reittiopas maanteiden mestareille

Vuodesta toiseen kaksi saariston pyöräilykohdetta nousevat niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin turistien ja pyöräilijöiden lomasuosikeiksi: Ahvenanmaa ja Saariston Rengastie.

Kun puhutaan matkailusuosikeista, moni ryhtyy miettimään kuuluisten taidemuseoiden jonoja ja täysiä huvipuistoja, mutta suosiosta huolimatta Saariston rengastiellä ja Ahvenanmaalla pyöräillessä ei ole huolia ruuhkista ja rauhakin on taattu – ellet satu kuulumaan niihin harvoihin, joiden rauhaa häiritsevät lokkien kirkuna ja tien vieressä ruohoa syövät lampaat.

Ahvenanmaa vai Saariston Rengastie?

Ahvenanmaan suosio pyöräilykohteena johtunee lyhyistä välimatkoista, joiden varrelle mahtuu paljon nähtävää. Retkien suunnitteluun hyvä apu on Matkailu- ja pyöräilykartta, mutta tietoa löytyy nykyään netistäkin mukavasti. Jos valitset majapaikaksesi Maarianhaminan, voit tehdä 20 kilometrin päiväretken etelään Lemlandin Järsöhon. Matkaa rytmittävät sillat ja saariston kauniit maisemat. Perillä pyöräilykahvit maistuvat Stickstugans Hantverk & Cafessa. Toisaalta taas Ahvenanmaan ulkosaaristo tarjoilee pidempiä reittejä yöpymismahdollisuuksineen. Pohjoista saaristoreittiä pitkin Kumlinge ja Brändö tulevat tutuiksi ja eteläisellä reitillä voit matkata Sottungaan tai Kökariin.

Saariston Rengastie taas on nimensä mukaisesti renkaan muodossa mutkitteleva reitti saarelta toiselle. Renkaan voi kiertää kahteen suuntaan ja maista merille siirtyä joko Kustavin tai Paraisten suunnasta. Koko kierrokselle pituutta kertyy 250 kilometriä ja reittiä rytmittävät 12 siltaa sekä yhdeksän lossia ja lauttaa. Pikku-Rengastieksi taas kutsutaan reittiä, joka oikaisee varsinaiselta Rengastieltä upean Seilin saaren kautta suoraan Nauvosta Naantalin Hankaan.

Tärkeintä ei ole määränpää vaan matka

Kun reissuun lähtee pyörällä, voi todella tuntea olevansa maanteiden mestari: vauhdin ja määränpään päätät sinä – kunhan muistat tarkistaa etukäteen reitin sekä yhteysalusten ja lossien aikataulut. Yöpymisvaihtoehtojakin on telttailun lisäksi jo monia, joten teltan ja retkikeittimen voit halutessasi jättää kotiin. Sen sijaan minimalistin tärkeimmät varusteet ovat pyörän lisäksi pyöräilykypärä, polkupyörän korjaussetti, vesipullo ja aurinkosuojavoide.


Linkkejä ja vinkkejä pyöräretken suunnitteluun:

http://www.visitaland.com/fi/articles/pyoraillen/

http://www.saaristo.org/index.php?page=157

http://www.menaiset.fi/artikkeli/matka/3_pyorareittia_ahvenanmaalla

http://www.vikingline.fi/fi/suomi/matkakohteet/ahvenanmaa/tekemista/pyoraily/pyorailypaketit/

https://www.alandsresor.fi/fi/pyorailypaketit/

http://www.aland.com/fi/matkailu_ja_majoitus/polkupyorailu/pyorailyreitit

http://www.saaristonrengastie.fi

http://www.rengastie.fi

http://mondo.fi/suomi/saariston-aarteet

Julkaistu:

21.12.2017 9.57

Hybridissä yhdistyy pyörien parhaat ominaisuudet

Hybridi tarkoittaa yhdistelmää, risteymää tai ominaisuuksien yhdistymistä. Polkupyörissä käsite tuli yleiseksi noin 20 vuotta sitten, kun maantie- ja retkipyörien sekä maastopyörien parhaita ominaisuuksia ruvettiin yhdistämään.

Hybridipyörä onkin sekoitus maastopyörää ja maantiepyörää, mutta myös city- ja sport-pyörää. Se on suunniteltu erittäin monipuoliseen pyöräilyyn maanteiden ja virallisten pyöräteiden asfalttipinnoilta pienempien teiden sorapinnoille.

Hybridien suosio on luonnollista. Ne soveltuvat mahdollisimman moneen käyttöön. Niille on ominaista maastopyöriä selvästi ohuemmat renkaat. Se parantaa rullaavuutta, mutta eivät silti arista karkeampaakaan alustaa. Suurin osa haluaa kuitenkin ajaa enimmäkseen asfaltilla. Siksi hybridit ovatkin suosittuja esimerkiksi työmatka- ja kaupunkipyörinä.

Katso kaikki Crescentin hybridipyörät

Julkaistu:

21.12.2017 9.49

4 Nimike(ttä)

0