Työmatkapyöräilyyn löytyy monia järkisyitä. Oman kunnon kohottaminen ja huoli ympäristöstä ovat varmaan monilla päällimmäisinä mielessä. Asian voi nähdä myös tunteesta käsin: pyöräily on sen verran kivaa, että miksei myös pyöräillä töihin?

Monet tutkimukset ovat kiinnittäneet huomiota hyvinvoinnin parantumiseen työmatkapyöräilyn myötä. Sen on sanottu olevan yhteydessä suurempaan tyytyväisyyteen ja yksilön elämää määrittäviin tekijöihin. Kiistatta työmatkapyöräilyn on havaittu laskevan kehon painoindeksiä (BMI).

Terveyden näkökulmasta työmatkanpyöräilyn on arvioitu laskevan riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen, kohonneeseen verenpaineeseen ja rasvakudoksen lisääntymiseen.

Myös taloudelliset hyödyt on nostettu esiin. Esimerkiksi Kuopiossa on tutkittu työmatkapyöräilyä ja todettu sen hyödyttävän merkittävästi rahallisesti. Ainakin kuopiolaiset päättäjät uskovat, että pyöräteihin kannattaa sijoittaa.

Suurin osa työmatkapyöräilijöistä ajaa työmatkansa pyörällä, koska siitä saa iloa ja raitista ilmaa. Hyödyt, kuten ekologisuus ovat monille tärkeitä, mutta pääosassa on itse pyöräily.

Työmatkapyöräilyn varjopuolena saattaa olla liian pitkä työmatka tai työpaikan puutteelliset henkilöstötilat. Pitkä työmatka voi viedä yksinkertaisesti liiaksi aikaa. Toisaalta aktiivinen polkeminen edellyttää mahdollisuutta suihkuun ja vaatteiden vaihtoon. Sen sijaan sähköavusteisesta pyörästä saattaa olla paljonkin iloa työmatkapyöräilijälle, koska silloin töihin voi polkea helposti hikoilematta ja kytkeä apu pois kotimatkalle.

Mitä sinä olet mieltä työmatkapyöräilystä? Voit herättää keskustelun vaikkapa Crescentin Facebook-sivuilla. Lisää luettavaa löytyy esimerkiksi blogilistalta, josta löytyy ainakin seitsemän eri työmatkapyöräilyyn liittyvää blogia.