Pyöräilykypärä on tyylikäs ja turvallinen kaveri. Koska pyöräilykypärän käytössä on kyse pikemminkin asennekysymyksestä kuin pakosta, kannattaa kypäränkäytöstä tehdä turvallisuutta edistävä rutiini.

Monissa maissa pyöräilykypärän käyttö vaihtelee, riippuen suosituksista, kulttuurisista eroista ja jopa suoranaisesta pakosta. Suomessa pyöräilykypärän käyttö on pakollista, mutta sen käyttämättömyydestä ei rangaista. Kypärän hyötyjä on tutkittu jonkin verran ja sen tarpeellisuutta on jopa kyseenalaistettu joissakin maissa. Kritiikki tosin kohdistuu useimmiten kypäränkäytön pakollisuuteen kuin suojausvaikutuksen kyseenalaistamiseen.

Pyöräilykypärän tärkein tehtävä on suojata pyöräilijän päätä. Vammaan ei tarvita edes kolaria, vaan pelkkä kaatuminen korkealta pyörän päältä voi aiheuttaa vaaratilanteen. Pyöräily ja kaatuminen ovat kuin kävely ja liukastuminen. Ikäviä juttuja, mutta eivät välttämättä kohtalokkaita. Silti kaatuminen pyörällä voi aiheuttaa vakaviakin päävammoja, jotka ovat kivuliaita ja hitaasti parantuvia. Kypärä kannattaakin ottaa tavaksi heti alusta alkaen. Sitä paitsi, kypärän ei tarvitse olla tylsä, se voi olla värikäs tai muuten vain tyylikäs. Se myös suojaa tuulelta ja kylmältä, joten se toimittaa samalla päähineen virkaa.

Asianmukainen kypärä on sopivan kokoinen ja istuu päähän hyvin. Silloin se myös suojaa parhaiten. Muistisääntöjä ei ole: oman pään mukaan mennään. Eli kannattaa valita sellainen kypärä, joka istuu oman pään muotoihin ja joka tuntuu päässä mukavalta.

Hyvä kypärä myös kiinnittyy helposti ja sitä on tarvittaessa vaivatonta säätää. Sovituspannan tai sovituspalojen avulla pystyt säätämään kypärän juuri itselle sopivaksi. Leuan alle johtavat hihnat ohjataan korvien molemmin puolin. Lopulta leukahihna ja hihnoja yhdistävä lukko säädetään sopivaksi niin, että kokonaisuus tuntuu tukevalta, mutta ei kuristavalta. Leukahihnan ja leuan väliin mahtuu silloin sormi tai kaksi.  

Koska otsaan kohdistuu keskimäärin eniten iskuja, kannattaa kypärä asetella päähän niin, että otsa peittyy.

Muista myös tarkistaa, että kypärä on eurooppalaisen standardin mukainen ja hyväksytty: EN 1078- ja CE-merkinnät löytyvät hyvästä kypärästä helposti.

TEC JA SPECTRA: TYYLIKÄSTÄ TURVAA

Crescentin edustamat TEC- ja Spectra-merkit tarjoavat monia laadukkaita ja näyttäviä kypärävaihtoehtoja. Spectra-tarvikkeet ja kypärät on suunniteltu sopimaan yhteen erityisesti Sport-, City- ja Classic-pyörien kanssa. Lastenpyöriin liittyvä Flying Helmet on oma mielenkiintoinen ja suosittu konseptinsa, jonka puitteissa voit ladata erilaisia aineistoja ja suunnitella itse oman kypäräsi. TEC:in vaihtoehdoista löytää myös vaativin MTB-kuski tai maantiepyörän ohjastaja sopivan ja tarkoituksenmukaisen pyöräilykypärän.