Pyöräilykauden alkaessa kannattaa polkupyörä huoltaa. Näin varmistat, että lähdet liikkeelle turvallisesti ja mukavasti. Ohessa kuusi vinkkiä, joiden avulla tarkistat fillarisi kunnon.

1. Polkupyörän puhdistaminen on huoltamista

Sanotaan, että polkupyörän puhdistaminen on 90 prosenttia polkupyörän huoltamisesta. Puhdistukseen tarvitaan vesisanko, haaleaa vettä, astianpesuainetta tai polkupyörän puhdistusainetta sekä pesusieni tai tiskiharja. Polkupyörä pestään kevyesti harjaten. Huuhtele pyörä vesisuihkulla, mutta älä käytä painepesuria, koska se voi vahingoittaa laakereita. Muista kuivata pyörä ja ketjut.

2. Voitele ketjut ja pyyhi ylimääräinen öljy pois

Jos ketjut ovat erityisen likaiset, polkupyöräliikkeet myyvät niiden puhdistukseen tarkoitettua pesuria ja liuotinta. Öljyä puhdistetut ja kuivat ketjut kauttaaltaan. Polkupyöriin ja ompelukoneisiin tarkoitettu öljy sopii hommaan hyvin. Polkupyörän ketjut on pidettävä hyvin voideltuna, puhtaana ja oikealla kireydellä.

3. Renkaiden ilmanpaine ja yleiskunto

Oikein täytetyt renkaat tekevät polkemisesta kevyempää ja parantavat pitoa. Renkaiden suosituspaineet on merkitty niiden kylkeen. Ilmaa on sopivasti, kun renkaat antavat pikkuisen periksi painettaessa. Tarkista, että renkaat ovat suorassa, ehjät ja asennettu oikein. Jos renkaan kulutuspinta on kulunut sileäksi tai se halkeilee kyljistä, se on syytä vaihtaa alla uusi rengas.

4. Vaijerit kunnossa ja jarrut pitävät

Tarkista, että jalka- ja käsijarrut toimivat hyvin. Tarkista myös, että vaijerit ovat kunnossa. Voitele ne ohuella öljyllä, joka menee myös vaijerikuoren sisälle. Jos vaijerit ovat rispaantuneet tai niissä on runsaasti ruostetta, tulisi ne vaihtaa ammattitaitoisessa pyöränhuollossa. Tarkista myös, että jarrupaloissa on kulutuspintaa jäljellä.

5. Kammet ja ruuvit kireälle

Pyöritä kampia ja heiluta niitä sivusuunnassa. Kammissa ei saisi olla klappia. Tarkista, että kaikki ruuvit ja mutterit ovat kunnolla kiinni. Kiristä ja hanki tarvittaessa uudet osat. Huom. Älä kuitenkaan kiristä osia liikaa.

6. Polkupyörän turvallisuustarkistus

Tarkista vielä, että kaikki polkupyörän osat ovat oikein asennettu ja eivätkä ne ole rikki. Käy läpi muun muassa polkimien ja istuimen kiinnitys, ohjaustangon ja kannattimen kiinnitykset, pyörien napamuttereiden kiinnitys haarukkaan sekä kaikkien lisävarusteiden kiinnitykset.

Polkupyörän peseminen ja rasvaaminen ovat omista huoltotoimenpiteistä tärkeimmät. On myös hyvä tapa viedä polkupöyrä asiantuntevaan pyörähuoltoon ennen aktiivisen kauden alkua. Säännöllisesti huollettu fillari kulkee paremmin ja säilyy hyvässä kunnossa pidempään.