Työmatkapyöräily on hauskaa ja hyödyllistä. Ainakin ajatus siitä näin keväällä tuntuu houkuttelevalta. Yhdistyväthän siinä hyöty, liikunta ja huvi.

Järkisyitä joutuu tosin puoliväkisin kaivamaan esiin, jos sää sattuu olemaan hieman tuulinen, sateinen tai kylmä. Niistäkin selviää kunnon pyöräilyvarusteilla.

Käytännön asiat on myös hyvä selvittää: onko määränpäässä tarjolla suihku, missä vaihdan vaatteet, mihin parkkeeraan pyörän, ja voinko hoitaa pyörän kanssa päivän muut menot… Näiden kysymysten jälkeen työmatkapyöräily onkin sitten pääasiassa kivaa, ympäristöystävällistä ja terveellistä.

Istumistyöstä ja sen vaarallisuudesta on nyt puhuttu viimeisen vuoden verran. Sen vastapainoksi fillarointi töihin ja sieltä pois olisi mitä parhainta vastapainoa. Työmatkapyöräily sopii myös aloittelijoille ja ennestään liikkumattomille. Kävellen moni työmatka olisi liian pitkä tai aikaa vievä, mutta kevyestikin pyöräillen se taittuu kohtuullisessa ajassa. Alle 10 kilometrin työmatkat eivät vielä aiheuta kohtuuttomia ponnistuksia, mutta 15-20 kilometrin ja pidemmät työmatkat suuntaansa vaativat jo hieman suunnittelua vaatetuksesta alkaen.

Ohessa muutama käytännön vinkki työmatkapyöräilijälle:

Työmatkapyörän valinta

Aloita työmatkapyöräily valitsemalla itsellesi sopiva pyörä. Jos haluat kohottaa kuntoa ja hyödyntää työmatkasi liikunnallisesti, on valintasi vauhdikkaaseen ajoon tarkoitettu Hybridi-pyörä. Rauhallisemmin työmatkansa taittava valitsee työmatkapyöränsä City- mallistosta. Sähköavusteinen polkupyörä on kuin syntynyt työmatkoja varten. 

 

Sähköavusteisia pyöriä Crescentin mallistossa on useita eri vaihtoehtoja.

Tarvikkeet ja varusteet

Varusteet ja tarkoituksenmukaiset tarvikkeet kruunaavat kokonaisuuden. Polkupyöriin on saatavilla varusteita esimerkiksi tavarankuljetusta silmälläpitäen. Eikä pidä unohtaa omia varusteita eli oikeanlaista pyöräilijän vaatetusta. Pyöräilyyn parhaiten sopivat vaatteet eivät lepata tuulessa, ne hengittävät, mutta suojaavat myös kosteudelta ja jopa sateelta. Kannattaa myös kiinnittää huomioita kenkiin. Lukkopolkimet ovat oma juttunsa, mutta myös työmatkapyöräilijän tulee valita kengät, joilla polkeminen on helppoa. Työmatkapyöräilijällä on myös varavaatteet tai vaihtovaatteet. Hiemankin sporttisempi lenkki hikoiluttaa ja suihkun jälkeen on miellyttävää laittaa kuivat vaatteet ylle.

Reitti

Tuttu työmatka voi pyörän selässä noudattaa ennalta tuntemattomia reittejä ja tarjota aivan uusia maisemia. Pyörätiet ja polut voivat hyvässä lykyssä lyhentää matkaa useilla kilometreillä. Tärkeintä on tehdä työmatkapyöräilystä mukavaa ja valita sellainen reitti, jonka jaksaa ajaa. Pitää kuitenkin muistaa, että lyhyin reitti ei välttämättä ole mieluisin. Kannattaa siis tutkia karttoja ja googlen reittiohjelmia tai yksinkertaisesti kokeilla käytännössä eri reittivaihtoehtoja. Omin mielireitti kyllä muotoutuu yllättävän pian, ja sitäkin on välillä hyvä vaihtaa ja muunnella.

Vauhti

Liikuntaa ja urheilusuoritusta hakeva työmatkapyöräilijä pitää tietenkin vauhdista. Varaudu siis suihkuun ja tovin kestävään palautumisaikaan. Jos ajoitat pyöräilysi suoraan palaveriin, niin mukauta vauhti sen mukaan: jos ajaminen tuntuu raskaalta, päädyt palaveriin todennäköisesti puuskuttava ja hikisenä. Töistä palatessa voi vauhtia sitten olla rauhallisemmallakin pyöräilijällä enemmän. Samalla saat muuta ajateltavaa ja työpäivän paineet purettua.

Pyörän säilytys

Vaikka pyörä on suunniteltu kestämään ulkoilmaa, on se silti hyvä säilyttää kuivassa tilassa mahdollisuuksien mukaan. Selvitä työpaikkasi pyöränsäilytysmahdollisuudet. Lukittu tila pitää pyöräsi tyytyväisenä ja mielesi rauhallisena työpäivän ajan.

Polkupyöriä ikävä kyllä varastetaan paljon. Kaupunkiolosuhteissa se on valitettavan yleistä ja siksi pyörän turvallinen säilytys ja lukitseminen pitävät juuri alkaneen työmatkapyöräilysi ja innon paremmin liekeissä. Jos joudut jättämään pyöräsi ulos, kadulle tai muuhun vartioimattomaan paikkaan, kannattaa pyörä lukita kiinni telineeseen, kaiteeseen tai muuhun kiinteään. Pelkkä lukittu pyörä on varkaalle helpompi tapaus.

Nautinnollista työmatkaa pyöräillen!