Vuodesta toiseen kaksi saariston pyöräilykohdetta nousevat niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin turistien ja pyöräilijöiden lomasuosikeiksi: Ahvenanmaa ja Saariston Rengastie.

Kun puhutaan matkailusuosikeista, moni ryhtyy miettimään kuuluisten taidemuseoiden jonoja ja täysiä huvipuistoja, mutta suosiosta huolimatta Saariston rengastiellä ja Ahvenanmaalla pyöräillessä ei ole huolia ruuhkista ja rauhakin on taattu – ellet satu kuulumaan niihin harvoihin, joiden rauhaa häiritsevät lokkien kirkuna ja tien vieressä ruohoa syövät lampaat.

Ahvenanmaa vai Saariston Rengastie?

Ahvenanmaan suosio pyöräilykohteena johtunee lyhyistä välimatkoista, joiden varrelle mahtuu paljon nähtävää. Retkien suunnitteluun hyvä apu on Matkailu- ja pyöräilykartta, mutta tietoa löytyy nykyään netistäkin mukavasti. Jos valitset majapaikaksesi Maarianhaminan, voit tehdä 20 kilometrin päiväretken etelään Lemlandin Järsöhon. Matkaa rytmittävät sillat ja saariston kauniit maisemat. Perillä pyöräilykahvit maistuvat Stickstugans Hantverk & Cafessa. Toisaalta taas Ahvenanmaan ulkosaaristo tarjoilee pidempiä reittejä yöpymismahdollisuuksineen. Pohjoista saaristoreittiä pitkin Kumlinge ja Brändö tulevat tutuiksi ja eteläisellä reitillä voit matkata Sottungaan tai Kökariin.

Saariston Rengastie taas on nimensä mukaisesti renkaan muodossa mutkitteleva reitti saarelta toiselle. Renkaan voi kiertää kahteen suuntaan ja maista merille siirtyä joko Kustavin tai Paraisten suunnasta. Koko kierrokselle pituutta kertyy 250 kilometriä ja reittiä rytmittävät 12 siltaa sekä yhdeksän lossia ja lauttaa. Pikku-Rengastieksi taas kutsutaan reittiä, joka oikaisee varsinaiselta Rengastieltä upean Seilin saaren kautta suoraan Nauvosta Naantalin Hankaan.

Tärkeintä ei ole määränpää vaan matka

Kun reissuun lähtee pyörällä, voi todella tuntea olevansa maanteiden mestari: vauhdin ja määränpään päätät sinä – kunhan muistat tarkistaa etukäteen reitin sekä yhteysalusten ja lossien aikataulut. Yöpymisvaihtoehtojakin on telttailun lisäksi jo monia, joten teltan ja retkikeittimen voit halutessasi jättää kotiin. Sen sijaan minimalistin tärkeimmät varusteet ovat pyörän lisäksi pyöräilykypärä, polkupyörän korjaussetti, vesipullo ja aurinkosuojavoide.


Linkkejä ja vinkkejä pyöräretken suunnitteluun:

http://www.visitaland.com/fi/articles/pyoraillen/

http://www.saaristo.org/index.php?page=157

http://www.menaiset.fi/artikkeli/matka/3_pyorareittia_ahvenanmaalla

http://www.vikingline.fi/fi/suomi/matkakohteet/ahvenanmaa/tekemista/pyoraily/pyorailypaketit/

https://www.alandsresor.fi/fi/pyorailypaketit/

http://www.aland.com/fi/matkailu_ja_majoitus/polkupyorailu/pyorailyreitit

http://www.saaristonrengastie.fi

http://www.rengastie.fi

http://mondo.fi/suomi/saariston-aarteet